Народна библиотека „Стеван Сремац” Ниш

Е- каталог

Претражите нашу електронску базу података и пронађите жељену публикацију!

Detaljnije

Дигитална библиотека

Посетите нашу дигиталну библиотеку!

Најчитанија књига

Информишите се о најчитанијим књигама у овој години!

       У среду, 7. октобра 2015. у 18 сати, Астрономско друштво „Алфа“, у сарадњи са Народном библиотеком „Стеван Сремац“ и подршком Центра за промоцију науке Београд, у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, организују предавање на тему „Зашто је астрологија астролагија?“. Предавач ће бити проф. др Драган Гајић, редовни професор ПМФ-а у Нишу.

       Проф. Гајић ће на предавању говорити о разлозима због којих се астрологија не може третирати као наука и због чега су њена предвиђања једна од најдуготрајнијих обмана у историји цивилизације. Биће речи и о друштвеном контексту због којег астрологија у савременом свету опстаје и поред научних аргумената који је дискредитују.

У уторак, 30. септембра 2015. године, Народну библиотеку „Стеван Сремац“, посетили су Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Београду, Ан-Лорен Вигуру, аташе за културу у Београду, Фабрис Пето, аташе за сарадњу за француски језик, Клер Бортолуси, директор Француског института у Нишу. Сусрет је организован у циљу промовисања и развијања француске културе у Србији, као и унапређењу сарадње ових двеју земаља. Посебан нагласак дат је дефинисању приоритета, размени идеја и представљању културних планова Француског института у Нишу и Народне библиотеке „Стеван Сремац“, инсистирајући на међусобном разумевању и пријатељству између ова два народа.

       Кроз причу o Милану Младеновићу, филму „ЕКВ – Као да је било некад“, гости Народне библиотеке „Стеван Сремац“ имали су прилику да се упознају са књигом „Место у мећави“, аутора Александра Жикића.

       „Место у мећави“ је истинита прича о Милану Младеновићу, атмосфери у којој су настајале необично значајне песме, о бенду изузетних музичара врло трагичних судбина. Стилски и језички сасвим очишћено од сувишности, а опет по подацима и чињеницама, врло сложено дело.

       Поред аутора књиге, на промоцији је говорила и Сандра Ранчић, рок документаристкиња, која је нагласила важност документарних филмова у очувању наслеђа и бесконачности.

Библиозона

Нови број часописа за библиотекарство, информатику и културу – Библиозона је у припреми. Позивамо Вас да своје радове пошаљете на имејл-адресу bibliozonis@gmail.com

Весна Дедић у Библиотеци

Позната новинарка и списатељица Весна Дедић, у уторак 22. септембра, промовисала је свој шести роман „Чувај ме“. Разговор са списатељицом водили су Иван Голушин и Ивана Станковић.

Интервју са Весном Дедић

Семинар у Библиотеци

У уторак, 15. септембра, у Народној библиотеци „Стеван Сремац” у Нишу, одржан је семинар „БИБЛИОТЕКЕ КАО КЉУЧНИ ИЗВОР КВАЛИТЕТНИХ ИНФОРМАЦИЈА О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ” који је организовао ЕУ Инфо Поинт Ниш, уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији и Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије.

Библиотекари из читавог нишког региона упознали су се са начином сарадње библиотека у Србији и Делегације Европске уније у Републици Србији, затим са улогом библиотека као информационих центара, као и са употребом виртуелне библиотеке –Eubookshop. Представљене су активности канцеларија ЕУ Инфо поинт Ниш и ЕУ Инфо центар Београд. Ткође, присутни су се упознали са начинима аплицирања за средства ЕУ, у оквиру програма Креативна Европа и ИПА- прекоганични програм.