Народна библиотека „Стеван Сремац” Ниш

Е- каталог

Претражите нашу електронску базу података и пронађите жељену публикацију!

Детаљније

Дигитална библиотека

Посетите нашу дигиталну библиотеку!

Најчитанија књига

Информишите се о најчитанијим књигама у овој години!

Поводом 120 година од рођења Сергеја Јесењина, у среду 2. децембра 2015. године, у 18.00 сати, у Народној библиотеци „Стеван Сремац” Ниш, одржаће се промоција књиге „Звона Јесењина” аутора Добрице Милићевића. Добрица Милићевић, новинар и публициста, сведочи о сусрету са Надеждом Волпином, великом Јесењиновом љубави, о којој се у јавности мало зна. Аутор, кроз трагање и личне импресије, сведочи колико је Јесењин и данас присутан у свести житеља Константинова, родног села овог знаменитог руског песника. Читалац ће, поред новинарских информација, изнетих питким литерарним стилом, наићи на питања која тек изискују додатне одговоре.

Учествују: проф. др Горан Максимовић, проф Весна Црнковић, књижевник Живорад Ђорђевић и аутор Добрица Милићевић.

У оквиру промоције, биће приказани и инсерти из документарног филма о Сергеју Јесењину „Заветни пут” аутора Добрице Милићевића.

.

У уторак 24. новембра 2015. године у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ одржана је промоција новог романа Љиљане Хабјановић Ђуровић „Гора преображења“, уз осврт на њен досадашњи књижевни опус. Књижевница је одговарала и на бројна питања посетилаца. По званичној статистици (од 1973. године, од када се праве листе читаности) књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић су биле пет пута најчитаније у библиотекама Србије.

.

У среду 18. новембра 2015. године, у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш и Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша, одржано је књижевно вече на тему „Ликовна уметност у књижевности нишких аутора“. Учествовали су: Звонимир Костић Палански, Добривоје Јевтић, Недељко Богдановић, Иванка Косанић, Велибор Петковић, Драган Ј. Ристић, Владимир Станимировић, Миња Илијева, Јовица Ђурић Мајор, Русомир Д. Арсић, Ружица Петровић, Милоје Дончић. Програм су водили Драган Ј. Ристић и Ивана Станковић. Преплитање ликовне уметности и књижевности са нашим чулним утисцима, то је права тема за ствараоце: књижевнике који о томе пишу, али и ликовне уметнике који својим талентом ликовно опремају и дизајнирају књиге.

.

Библиозона

Нови број часописа за библиотекарство, информатику и културу – Библиозона је у припреми. Позивамо Вас да своје радове пошаљете на имејл-адресу bibliozonis@gmail.com

Посета Библиотеци

У суботу, 14. новембра 2015. године у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу одржан је акредитовани програм сталног стручног усавршавања „Сеоске библиотеке као информациони и комуникациони центри сеоских локалних заједница (Пример пројекта Пољопривредне библиотеке у Јагодини)“. Пројектом је извршена ревитализација сеоских библиотека, реституција постојећег књижевног фонда, библиотеке су опремљене компјутерима и уведен је интернет. Сеоске библиотеке су постале савремени информациони центри, место окупљања и размене информација и искустава у сеоским срединама. Предавачи су били: Весна Црнковић, Народна библиотека у Јагодини, Јелена Рајић, Народна библиотека у Јагодини и Светлана Крстић, сеоска библиотека у Багрдану. Осим библиотекара из Ниша, присуствовали су и библиотекари из Јавне библиотеке „Вук Караџић“ у Алексинцу, Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ у Гаџином Хану, Јавне библиотеке у Дољевцу, Народне библиотеке у Мерошини, Библиотеке у Ражњу и Библиотеке „Гордана Тодоровић“ у Сврљигу.

.

Регионална размена искустава

У четвртак 12. новембра 2015. године у Скопљу је обележен јубилеј – 70 година од оснивања Градске библиотеке „Браћа Миладиновци“. Библиотеку су посетиле Соња Шуковић, директорка Народне библиотеке „Стеван Сремац“ и Драгана Најдановић, виши дипл. библиотекар.