Народна библиотека „Стеван Сремац” Ниш

Е- каталог

Претражите нашу електронску базу података и пронађите жељену публикацију!

Детаљније

Дигитална библиотека

Посетите нашу дигиталну библиотеку!

Најчитанија књига. Препоруке за читање

Информишите се о најчитанијим књигама у овој години и погледајте препоруке за читање!

Колектив Народне библиотеке „Стеван Сремац“, у присуству свештенства и чланова колектива, обележио је своју славу Св. Ћирило и Методије.

Ноћ музеја у  Библиотеци!

Вечерас је у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, у сарадњи са Међународним удружењем ликовних уметника „Палански арт“ отворена изложба графика реномираног јапанског уметника Тамеканеа Јошихатсуа, чије графике, како примећује Миодраг Даја Анђелковић „одишу узвишеном елеганцијом, отмено равнодушном према социјалној свакодневици“.

„Већ при првом сусрету са графикама Тамеканеа Јошихатсуа пада у очи да овај уметник као ретко ко у великом обиму користи златну боју. Речено језиком бајке – све чега се дотакне постаје златно“, наводи Звонимир Костић Палански.

Ову изложбу наши суграђани ће моћи да погледају и у „Ноћи музеја“.

        У Народној библиотеци „Стеван Сремац“ представљена је књига „Управљање људским ресурсима“ аутора др Живка Кулића, др Радана Лакићевића и др Љубише Здравковића.

        Рецензенти проф. др Дарко Маринковић и проф. др Горан Милошевић су истакли да су аутори, као врсни познаваоци предметне материје, на око 350 страна, на савремен, систематичан и веома разумљив начин, обрадили сва значајнија питања из области управљања људским ресурсима. Тематика којом се аутори баве сагледана је и обрађена не само са теоријско-научног аспекта него и са историјског, позитивно-правног и упоредног становишта, што понуђеном тексту даје посебан печат и квалитет.

        Иако је књига првенствено намењена студентима, може корисно послужити и запосленима у служби за људске ресурсе јавних и приватних предузећа, у државним органима, органима локалне самоуправе и другим евентуалним корисницима.

137 година Народне библиотеке “Стеван Сремац”

 

        Народна библиотека “Стеван Сремац” прва је јавна библиотека у јужној Србији. Као година оснивања сматра се 1879. када је група професора предвођена Стеваном Сремцем у оквиру Гимназије основала библиотеку и читаоницу, које су служиле и грађанима.

Дан Библиотеке 13. мај је сећање на владику нишког Јеронима Јовановића који је на тај дан све своје богаство даривао нишкој библиотеци.

 

Обележена 137. годишњица оснивања Библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу

У временском периоду од 13. до 24. маја 2016. године уплатом од 350 динара за годишњу чланарину (која вам омогућава коришћење свих фондова Библиотеке) или 150 динара (што подразумева коришћење само фонда Одељења књиге за децу) можете постати члан или обновити чланарину уколико вам истиче. Ако нисте у могућности да дођете у Библиотеку тог дана, довољно је само да наведени износ уплатите у том периоду, а признаницу дате на увид библиотекарима и неког другог дана. Поред тога, имате могућност да вратите књиге, које су задржане дуже од предвиђеног рока, без плаћања накнаде за закашњење.

Добро дошли!

 Календар догађаја:


У дворишту библиотеке смо оформили банкомат књига који бесплатно читаоцима на коришћење нуди велики број различитих наслова. Наши суграђани ће имати могућност да са полица нашег банкомата узму до три публикације. Узете књиге могу да задрже, проследе на даље читање, поклоне.


Награђени радови на литерарно-ликовном конкурсу “Да сам јунак омиљене књиге”


Библиозона

Нови број часописа за библиотекарство, информатику и културу – Библиозона је у припреми. Позивамо Вас да своје радове пошаљете на имејл-адресу bibliozonis@gmail.com

Молијерови дани

У оквиру манифестације „Молијерови дани“ Народну библиотеку „Стеван Сремац“ посетио је француски писац Алексис Жени, добитник Гонкурове награде за роман „Француско умеће ратовања“. Награђени роман је написан у класичном стилу и представља неку врсту медитације о француском националном идентитету и колонијалним ратовима, који још увек утичу на начин размишљања људи у Француској.

 

Пирамида од књига

Данас је Народној библиотеци „Стеван Сремац” уручена „Пирамида од књига”. Тиме је фонд наше библиотеке обогаћен бројним вредним и читаоцима интересантним књигама из свих области и дисциплина људског духа.

Директорка Народне библиотеке „Стеван Сремац” Соња Шуковић изразила је захвалност руководству Народне библиотеке Србије, наглашавајући колико је важно да обновимо свест о значају библиотека, о потреби улагања у њих и пружању континуиране подршке библиотекама и библиотекарима.