Народна библиотека „Стеван Сремац” Ниш

Е- каталог

Претражите нашу електронску базу података и пронађите жељену публикацију!

Детаљније

Дигитална библиотека

Посетите нашу дигиталну библиотеку!

Најчитанија књига

Информишите се о најчитанијим књигама у овој години!

Већ традиционално, под слоганом „Подршка породици најбоља подршка деци”, од 5. до 11. октобра 2015. године, на Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац” Ниш организоваће се Дечја недеља. Тим поводом Одељење је припремило низ различитих програма:

  • Ликовну радоницу на тему „Моја породица најлепше је када…”, која ће се одржати 6. октобра са почетком у 14.15 часова, и 7. октобра од 10.15 часова.
  • Почетак акције групног бесплатног уписа првака. Прва група ђака долази из ОШ „Вожд Карађорђе”, 8. октобра у 12.30 часова.
  • Поетско вече, под слоганом „Најлепше доба”, у организацији Савеза књижевника у отаџбини и расејању и Омладинског савета Ниша, биће одржано 8. октобра у 18 часова.
  • Деветог октобра, наша колегиница, књижевница и библиотекарка из Димитровграда Елизабета Георгијев, са називом „Књигозубачка авантура”, одржаће две поетско-драмске радионице, једну са почетком у 11, и другу са почетком у 13 часова.

У среду, 7. октобра 2015. године, у 18 сати, у Народној библиотеци „Стеван Сремац”, одржано је предавање на тему „Зашто је астрологија астролагија?”.

Проф. др Драган Гајић је говорио о разлозима због којих се астрологија не може третирати као наука и због чега су њена предвиђања једна од најдуготрајнијих обмана у историји цивилизације. Било је речи и о друштвеном контексту због којег астрологија у савременом свету опстаје и поред научних аргумената који је дискредитују.

Представљен је и пројекат „Астрономија селу у походе”, који ће Астрономско друштво „Алфа”, уз подршку Центра за промоцију науке Београд, реализовати до краја 2015. године.

Библиозона

Нови број часописа за библиотекарство, информатику и културу – Библиозона је у припреми. Позивамо Вас да своје радове пошаљете на имејл-адресу bibliozonis@gmail.com

Посета Библиотеци

У уторак, 30. септембра 2015. године, Народну библиотеку „Стеван Сремац“, посетили су Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Београду, Ан-Лорен Вигуру, аташе за културу у Београду, Фабрис Пето, аташе за сарадњу за француски језик, Клер Бортолуси, директор Француског института у Нишу. Сусрет је организован у циљу промовисања и развијања француске културе у Србији, као и унапређењу сарадње ових двеју земаља. Посебан нагласак дат је дефинисању приоритета, размени идеја и представљању културних планова Француског института у Нишу и Народне библиотеке „Стеван Сремац“, инсистирајући на међусобном разумевању и пријатељству између ова два народа.

Место у мећави

Кроз причу o Милану Младеновићу, филму „ЕКВ – Као да је било некад“, гости Народне библиотеке „Стеван Сремац“ имали су прилику да се упознају са књигом „Место у мећави“, аутора Александра Жикића.

       „Место у мећави“ је истинита прича о Милану Младеновићу, атмосфери у којој су настајале необично значајне песме, о бенду изузетних музичара врло трагичних судбина. Стилски и језички сасвим очишћено од сувишности, а опет по подацима и чињеницама, врло сложено дело.

       Поред аутора књиге, на промоцији је говорила и Сандра Ранчић, рок документаристкиња, која је нагласила важност документарних филмова у очувању наслеђа и бесконачности.